Klaar voor dé digitale transformatie van de Vlaamse mediasector?

Groot nieuws! Via het digitaal transformatieprogramma voor de Vlaamse mediasector, in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht, hebben we samen met partners (zie hieronder), de ondersteuning gekregen om in 2023 ons veelbelovend concept ‘EPIC’ uit te bouwen: een slim newsroom computer systeem dat redacties ondersteunt in een versnipperde en bliksemsnelle nieuwsgaringsomgeving.

Nieuws gaat steeds sneller en moet instant gebracht worden, op een toenemend aantal kanalen aan de consument. Budgetten verkleinen en de klassieke workflow waarbij aparte silo’s binnen eenzelfde mediabedrijf content maken voor verschillende nieuwsmerken, -kanelen, en -platformen is niet langer houdbaar. Toch zien we vandaag dat nieuwsredacties binnen éénzelfde mediahuis vaak versnipperd zijn. Hetzelfde nieuws komt binnen via verschillende modaliteiten: (tekst, video, audio), kanalen (print, televisie, online, social media) en toestellen (laptop, smartphone, tv). En het wordt voor elke redactie apart geselecteerd en verwerkt. Dat dit een omslachtige, tijdrovende en inefficiënte manier van nieuwsproductie is spreekt voor zich.

EPIC wil daarom nieuwsredacties stroomlijnen rond story-based nieuwsproductie, over de verschillende modaliteiten, kanalen en toestellen heen: nieuws komt binnen op één platform (een soort van digitale ruimte) waarbij gericht content verwerkt en uitgestuurd wordt in de juiste vorm en stijl per redactie. Op die manier combineert EPIC multimodale, granulaire nieuwscontent rond een verhaal (ook gekend als modular journalism), wat redacties een state-of-the-art workflow biedt doorheen het hele nieuwsproductieproces (van nieuwsgaring tot eigenlijke berichtgeving). Centraal hierbij staat een toekomstgerichte journalistieke praktijk, met gebruik van slimme tools die semi-automatisatie ondersteunen.

Om dit platform te ontwerpen vanuit de laatste inzichten in de journalistieke praktijk, de wetgeving inzake databescherming, en met de nodige technologische expertise, beschikt EPIC over een uitgebreid consortium: gedurende 2 jaar zullen we in samenwerking met de specialisten van Bruzz, Roularta, Vlaamse Brusselse Media, EMG Belgium, Acontrario en Artevelde Hogeschool alle nodige technologie, testen, kennis en knowhow bundelen om HET newsroom comptersysteem van de toekomst te ontwikkelen. EPIC toch?

EPIC Consortium

In totaal trekt Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle kent bijna €12 miljoen uit om 18 verschillende projecten te ondersteunen met de bedoeling om Vlaamse bedrijven optimaal te wapenen voor een innoverende digitale toekomst, met aandacht voor onder meer podcasting, mediaplatformen voor modulaire journalistiek en contentproductie en nog veel meer.

We zijn alvast enthousiast, en dankbaar voor dit kerstcadeau. Dankzij deze investering, kan de mediasector een versnelling hoger schakelen op het vlak van technologische vernieuwing, en nieuwe tools, strategieën en algoritmes ontwikkelen. De EPIC-partners zijn er klaar voor!